Heltene fra Carl Berners plass

Heltene fra Telemark har du hørt om, men neppe heltene fra Carl Berners plass. Jeg tenkte på dem i dag, for historien om gartner Rolf Alexander Syversen og hans medhjelpere er det vel verdt å minne om. Historien representerer et lys i det som er et bekmørkt kapittel norsk historie - historien om jødedeportasjonene.

I dag - 75 år etter at frakteskipet «Donau» la ut fra Oslo med 529 jøder om bord overvar jeg en enkel minnemarkering på Akershusstranda. Her ble navnene på alle jødene som ble deportert fra Norge under okkupasjonen lest opp. Opplesingen tok 45 minutter. «Det var sterkt følelsesmessig», sa en av de frammøtte til meg etterpå. Han bor i Israel nå, men var oslogutt den gangen i 1942 - sju år gammel - og var blant de heldige som ble reddet. Tallenes tale forteller tydelig nok om det norske bidraget til holocaust: av 773 deporterte norske jøder kom bare 38 tilbake.

I Hekkveien ved Carl Berners plass i Oslo ligger en liten park med det underlige navnet «Dette er et fint sted». Det er en av hovedstadens minste og mest bortgjemte parker, men det er på dette stedet her historien om den største enkeltstående redningsoperasjonen for flyktninger under andre verdenskrig i Norge starter.

Utsikt fra minneparken i Hekkveien. (Foto: Trond Lepperød)

På dette stedet lå det et gartneri som var knutepunkt og skalkeskjul for en gruppe nordmenn som hjalp flere jøder på flukt i en kritisk fase. Flyktningene ble skjult i gartneriet før transporten videre mot Sverige.

Gruppa kalte seg Carl Fredriksens Transport og hjalp til med å frakte rundt 1000 mennesker over til Sverige i løpet av seks uker vinteren 1942-1943, halvparten jøder på flukt etter jødearrestasjonene, andre var folk fra motstandsbevegelsen.

Det hemmelige nettverket var ledet av Gerd og Alf T. Pettersen, Reidar Larsen og nevnte Rolf Alexander Syversen. De hadde mange hjelpere.

Jødedeportasjonene er en fortelling om fremmedfrykt, diskriminering og forfølgelse av en religiøs minoritet, om nordmenns bidrag til Nazi-Tysklands folkemord, holocaust, og om sentrale aktører som fikk gå fri etter rettsoppgjøret. De offisielle beklagelsene for den norske deltakelsen i arrestasjonene og deportasjonene av jødene kom i 2012. Da uttrykte også politiets øverste leder beklagelse på etatens vegne.

Parken ved Carl Berners plass representerer et lys i dette mørket. Minnestedet ble åpnet i 2013 med kronprins Haakon til stede.

Da tyskerne okkuperte Norge 9. april 1940 talte den jødiske minoriteten i landet rundt 2100 personer. 773 jøder ble deportert fra Norge, de fleste i november 1942. Bare 38 overlevde krigen. Under en enkel minnemarkering på Akershusstranda 26. november 2017 - på slaget 75 år etter den største deportasjonen med frakteskipet «Donau» - ble alle navnene lest opp. Opplesningen av navn, alder og bosted på alle de deporterte tok 45 minutter.

Fire brødre - Leopold, Benjamin, Charles og Nathan London- kom seg unna massearrestasjonene av jødiske menn 26. oktober 1942. De bodde i nærheten av Carl Berners plass, og de kontaktet gartner Rolf A. Syversen og ba ham skjule dem. Brødrene ble reddet ut av landet, og redningsdåden ble starten på Carl Fredriksens Transport, fortalte journalist Tone Staude i et NRK-innslag om åpningen av minneparken 25. oktober 2013.

Navnet Carl Fredriksens Transport var motstandsgruppas patriotiske hilsen til kong Haakon, hvis døpenavn nettopp var Carl Fredrik.

Flyktningene ble samlet ved gartneriet til Syversen og fraktet i to lastebiler over Orderudseter til grensen. På hver tur kunne det være mellom åtte og 40 personer.

Natt til 26. november 1942 - dagen da den største jødedeportasjonen skulle gjennomføres med frakteskipet «Donau» i Oslo, ble Syversen varslet av bobestyreren for Likvidasjonsstyret, Paul Koren. Sammen begynte de å varsle alle dem som Koren var bobestyrer for. Om morgenen og formiddagen kjørte de rundt i bil for å redde unna folk, men mange var allerede tatt, skriver historiker Bjarte Bruland i sin bok «Holocaust i Norge».

Les også: Kronprins Haakon hedret ukjente helter (NRK)

I midten av januar 1943 ble operasjonen oppdaget, og Alf og Gerd Pettersen måtte selv flykte til Sverige. Det samme gjorde Reidar Larsen.

Gartneren som var sentral i aksjonen, Rolf Alexander Syversen (1906-1944), satte livet til i motstandsarbeidet. Han ble skutt i Trandumskogen 30. oktober 1944 etter å ha blitt stoppet med illegale papirer og arrestert 10. juli 1943. Han satt på Møllergata 19 og Grini før han ble henrettet.

Gartner Rolf Alexander Syversen (1906-1944).

- Jeg savnet ham alltid og vokste opp uten far. Men jeg hadde likevel en fin barndom. Mor var nok litt traumatisert etter opplevelsene under krigen, men jeg visste at far var en krigshelt, uttalte sønnen Øyvind Syversen Aasheim til NRK i 2013. Han var fire måneder gammel da faren ble drept.

Det er kunstneren Victor Lind, arkitektkontoret Snøhetta og prosjektleder Per Bj. Boym som sammen har skapt minneparken i Hekkveien, kalt «Dette er et fint sted».

- Utrolig fint å få være med på åpningen av parken som minnes ekstremt modige og omsorgsfulle mennesker, mennesker som har vært med på å definere samfunnet vi lever i dag, lød en av kommentarene på Facebook fra en som var med åpningen av parken i 2013.

Epilog

I januar 2017 ble det gjort ære på Alf Tollef og Gerd Julie Bergljot Pettersen, Reidar Larsen og Rolf Alexander Syversen, fire av dem som gjennom operasjonen Carl Fredriksens Transport bidro til å redde livet til flere hundre norske jøder under andre verdenskrig.

De ble hedret posthumt av den israelske ambassaden med medalje og hedersbetegnelsen Rettferdige blant nasjonene i en seremoni i Oslo rådhus. Statsminister Erna Solberg og Oslo-ordfører Marianne Borgen var til stede under seremonien. Det var Øyvind Syversen Aasheim, samt Reidun Klemmetsen, Jon Elling Whist og An-Magritt Munkeby som mottok medaljene på vegne av sine foreldre, het det i en NTB-melding om begivenheten.

Trond Lepperød
Oslo, 26. november 2017

(Denne teksten ble første gang publisert på bloggen Sinsenboeren 24. november 2017).


Teksten på denne steinen i minneparken ved Carl Berners Plass forklarer litt av historien. «Her startet den største flyktningetransporten under krigen», står det blant annet inngravert. (Foto: Trond Lepperød)


Fakta om jødedeportasjonene i Norge



  • Den jødiske minoriteten i Norge talte rundt 2100 mennesker ved den tyske okkupasjonen våren 1940.
  • 20. januar 1942 fikk jødene i Norge beskjed om å få legitimasjonskortene sine stemplet med en rød «J». Historiker Bjarte Bruland mener dette var det viktigste anti-jødiske tiltaket i Norge før massearrestasjonene av jødene. Initiativet kom fra det tyske sikkerhetspolitiets leder i Norge, Standartenfürer Heinrich Fehlis.
  • Stemplingen skulle gjelde for alle som hadde tre eller flere «fulljødiske» besteforeldre, alle medlemmene av de mosaiske trossamfunnene og «halvjøder» som var gift med jøder.
  • 1536 personer fikk stemplet sine pass og legitimasjonskort.
  • 25. oktober 1942 mottok landets politikamre et telegram fra statspolitisjef Karl A. Marthinsen med ordre om at alle mannlige jøder over 15 år skulle arresteres uansett alder. Videre skulle alle «voksne jødinner» pålegges meldeplikt. Kun nordmenn deltok i arrestasjonene. 
  • 20. november forlot lasteskipet «Monte Rosa» Oslo havn med 21 jøder ombord.
  • Arrestasjonene av de resterende jødene ble gjennomført 25. november utenfor Oslo og 26. november i hovedstaden. 
  • 26. november klokka 14.55 ble 529 jøder ført om bord i D/S «Donau», som forlot Oslo.
  • 26 andre jøder forlot Oslo samme dag, nok en gang med skipet «Monte Rosa».
  • Jøder fra Trondheim, Kristiansund, Narvik og andre mindre byer ble internert på Bredtvedt fengsel. Sammen med jøder fra Grini ble også disse senere deportert, den 25. februar 1943 med skipet «Gotenland».
  • Totalt ble 773 jøder deportert fra Norge.
  • Bare 38 overlevde.
(Kilde til faktaoversikten: Kunnskapsbasen HL-senteret)
 
For deg som vil vite mer, anbefales nettsiden «Et fint sted» der historiker Mats Tangestuen ved Jødisk Museum tar for seg hele historien bak Carl Fredriksens Transport. Les Leon Bodds fortelling i Aftenposten 30. desember 2008.

Litteratur: Bjarte Bruland: Holocaust i Norge. Dreyers Forlag, Oslo 2017. Marte Michelet: Den største forbrytelsen. Gyldendal, Oslo 2014.

Biografi over Rolf Alexander Syversen i Våre Falne.

Fra minnemarkeringen for jødedeportasjonene fra Norge 26. november 2017. (Foto: Trond Lepperød)


En av jernbanevognene som ble brukt til å transportere jøder til Nazi-Tysklands tilintengjørelsesleire utstilt på United States Holocaust Memorial Museum i Washington D.C. Seks millioner jøder ble drept av Nazi-Tyskland og medhjelpere under Holocaust. (Foto: Trond Lepperød)


Kommentarer

Populære innlegg

UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og Notodden

Sol og blide fjes på jubileumscruise

Alt om verdensarvsøknaden