Sporene etter arkitekt Magnus Poulsson

Arkitekt Magnus Poulsson har satt spor etter seg både på Rjukan og i Oslo, her Oslo rådhus, som han tegnet sammen med Arnstein Arneberg. (Foto: Trond Lepperød)

Her om dagen fanget jeg disse turistene på vei opp til borggården i Oslo rådhus. Noen hver kan føle seg liten i møte med rød teglstein ruvende opp i 66 meters høyde. Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson er arkitektene bak bygget som blei påbegynt i 1933, men først tatt i bruk i 1947. De to sto også bak et annet overdådig bygg i Oslo, Telegrafbygningen i Kvadraturen, Norges mest påkosta bygg da det sto ferdig i 1924 - med en lysekrone som går gjennom etasjene og en hemmelig fluktdør på direktørens kontor. Telenor valgte å selge bygget i fjor. Poulsson har etterlatt seg flere bygg i Oslo det er verdt å se. Lille Tøyen hageby er min favoritt, en av Oslos fineste hagebyoaser. Denne historien har selvsagt en avstikker til Telemark, og den kommer her:  Poulsson var en av de unge fremadstormende arkitektene som Norsk Hydro brukte på Rjukan. Han var tilknyttet Rjukan byanlæg - Hydros eget byplankontor - da den nye industribyen reiste seg og arbeiderne fikk tilbud om «Egne hjem» i bydelene Tveito og Ingolfsland. I løpet av et par år blei det reist 64 Poulsson-hus på Rjukan. «Resultatet av Poulssons tegninger er velproporsjonerte, pene bygninger som stiller dagens ferdighusproduksjon i forlegenhet», skriver Stig Andersen i praktverket Norsk Industriarbeidermuseum ga ut i 2015, «Rjukan-Notodden verdensarv», der et kapittel er viet arkitekturen og Norsk Hydro som samfunnsbygger.

Har du flere bilder eller informasjon om Poulssons virke på Rjukan? Tips meg gjerne på post@maanaforlag.no

Bilder av Poulsson-bygg

Vestfjorddalsgate 23, Rjukan. Huset er ifølge Riksantikvaren et av husene tegnet av Magnus Poulsson som en del av Egne Hjem-prosjektet i 1913. Det har betegnelsen "type A II", hus for 2 familier. Det ble tegnet med bryggerhus, matboder og kull- og vedboder samt vannklosett i kjelleren. Det var felles inngang og entré i første etasje med atkomst til nesten identiske leiligheter i første og annen etasje, hver med stue, kjøkken og ett soverom. Bildet er hentet fra Riksantikvarens side Kulturminnesøk. Fotograf er Ingrid Djupedal.


Telegrafbygningen i Kongens gate 21, Oslo. Foto: Mahlum/Wikimedia

Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson er arkitektene bak Oslo rådhus. (Foto: Trond Lepperød)

Lille Tøyen hageby. (Foto: Trond Lepperød)


Bærum rådhus i Sandvika (Akershusbasen)

Arbeiderboliger på Rjukan tegnet av Magnus Poulsson (Norsk Folkemuseum)

Murvilla på Vindern, Oslo (Kima arkitektur)

Kommentarer

Populære innlegg

UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og Notodden

Sol og blide fjes på jubileumscruise

Alt om verdensarvsøknaden