Lyktedesign fra 1915 vender tilbake til bybro på Rjukan

Elektriker Willy Delos Santos fra Bilfinger legger siste hånd på verket med  montering av ledninger innvendig i lamper.

Mælandsbrua skal ikke lenger stå uten lykter. Nå skal de gamle erstattes med nye hengelykter i smijern, skriver Rjukan Arbeiderblad.

Les også: Store og små bøker om verdensarven

Bjørn Iversen og teknisk sjef Jan Arvid Gravklev forteller til avisa at lyktene er tro kopi av lyktene som prydet brua i 1915.

- Verdensarven er ikke bare syretårn og andre fabrikkbygninger, den omfatter hele byanlegget på Rjukan. Jeg har planer om flere ting som bør tilbake i bybildet igjen, sier Bjørn Iversen til avisa.

Les også: Retrokiosken på Rjukan vekker minner

Lyktene skal tennes 29. oktober klokka 16.30, forteller Iversen.

Lokale ressurspersoner har vært viktige for å få lykteprosjektet i havn. Trond Stavrum på Scana Skarpenord har laget kopien av lyktene. Tinn kommune har spyttet inn 300.000-400.000 kroner, men først og fremst er det hele et dugnadsprosjekt.

De originale lyktene fra 1915 var designet av arkitekter for Hydro og Hydros byplankontor og var en del av detaljene man gjorde seg flid med da industribyen i Vestfjorddalen reiste seg. Stig Andersen skriver om Rjukan byanlæg i boka Rjukan-Notodden verdensarv (Norsk Industriarbeidermuseum, 1915) at kontoret hadde sin forløper under det tyske navnet Architektführung fra 1. juni 1908 og at Fritz Raithel, med økenavnet korporalen, hadde kontrollen. Kontoret ble hetende byplankontor fra 1909 og fikk fra 1915 navnet Rjukan Byanlæg. Her arbeidet arkitekter som Thorvald Astrup, Harald Aars, Magnus Poulsson og senere Ove Bang, og de tegnet stort og smått; fabrikker, boliger, porter, kiosker og lykter, kan vi se av gamle tegninger.

(Alle foto: Bjørn Iversen)

Les også: Vi tenner våre lykter på Mælandsbroen

Les også: Her er Per Berntsens verdensarvbok









Og slik så de originale lyktene ut.

Mæland bro under bygging i 1915? Foto: Kaja Pedersen, Norsk Hydro. Bildet tilhører Norsk Industriarbeidermuseum
Se også lyktesak på Radio Rjukan

Kommentarer

Populære innlegg

UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og Notodden

Sol og blide fjes på jubileumscruise

Alt om verdensarvsøknaden