Vekker Vannstoffen til live med ny utstilling

Sving innom Galleri Taide på Rjukan og se bildene som dokumenterer et av de viktigste byggene fra industriarven og krigshistorien på Rjukan. (Foto: Elisabet Haig)

Bjørn Iversen er aktuell med utstilling om hydrogenfabrikken på Vemork, Vannstoffen, på Galleri Taide, skriver Rjukan Arbeiderblad.

Vannstoffen ble bygget under nyanleggene i 1928 og ble revet sommeren 1977. Utstillingen omfatter foto, tegninger, maleri og en legomodell, som dokumenterer fabrikkens vekst og fall.

Hydrogenfabrikken på Vemork var et åtte etasjer høyt bygg i stål og betong tegnet av arkitekt Thorvald Astrup.

- Jeg synes det er artig å stille ut bildene her. Galleri Taide er kanskje Norges minste galleri, men er utrolig synlig med beliggenheten ut mot Torget og Sam Eydesgate, sier Iversen til avisa.



Om Vannstoffen


  • Hydrogenfabrikken på Vemork var et iøyenfallende industribygg på åtte etasjer bygget i stål og betong og tegnet av arkitekt Thorvald Astrup.
  • I 1943 var anlegget i kjelleren på dette bygget målet for en gruppe Linge-sabotører som på oppdrag fra London skulle stanse tungtvannsproduksjonen på Rjukan. 
  • Astrup var en av industriens viktigste arkitekter i Norge. På Rjukan tegnet han også Såheim kraftstasjon sammen med Olaf Nordhagen i 1914. Han tegnet bygningene på torget (biblioteket og posthuset), Admini, Hydros staselige administrasjonsbolig i 1908 og videre Notodden stasjon (Notoddden gamle stasjon, byggeår 1908-09), Lisleherad stasjon, Gransherad stasjon, Tinnoset stasjon, Mæl stasjon, Ingolfsland stasjon og Rjukan (Saaheim) stasjon.
  • Vannstoffen ble reist under nyanleggene, og var et av flere uttrykk for den nye tid den gangen. Det nye var Hydros overgang til ammoniakkmetoden og voldsomme satsing i Telemark. Andre uttrykk var etableringen av fabrikkanlegget på Herøya i daværende Eidanger kommune, den nye jernbaneferga på Tinnsjøen, D/F Ammonia, og et rent overskuddstiltak; taubanen som skulle bringe Rjukans befolkning opp i sola.
  • Nyanleggene på Rjukan startet desember 1927. Året etter satte man spaden i jorda på Herøya.
  • Våren 1929 var begge nyanleggene på hver sin kant i fylket i drift.
  • De første tankvognene med ammoniakk fra Rjukan ble sendt nedover i mai det året, og fra 1930 kom det også amoniakk fra Notodden Salpeterfabriker.
  • Som et av flere biprodukter fra hydrogenfabrikken på Vemork kom tungtvannet i 1934.


Kommentarer

Populære innlegg

UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og Notodden

Alt om verdensarvsøknaden

Sol og blide fjes på jubileumscruise