På verdensarvlista i 2012?




Industristedene Rjukan, Notodden, Odda og Tyssedal kan snart havne i selskap med norske fjorder, Urnes stavkirke, Bryggen i Bergen og gruvebyen Røros.

Tinn kommunes verdensarvkoordinator Øystein Haugan røper nå at målet for Telemark-kommunene Tinn og Notodden og Odda kommune i Hordaland er å bli ført opp på UNESCOs verdensarvliste i 2012.

I sommer fikk UNESCO beskjeden om at Rjukan-Notodden og Odda/Tyssedal er oppført på Norges såkalte tentative liste for nominasjoner av verdensarvsteder, skriver Haugan i sin oppsummering av 2009, så langt.

På 100-årsdagen for åpningen av Rjukanbanen fredet Riksantikvaren M/F ”Storegut” og D/F ”Ammonia”. I tillegg har Riksantikvaren varslet fredning av hele transportsystemet fra Rjukan til og med Notodden stasjon.

Rjukans verdensarvnominasjon bygger på fire pilarer, forklarer Haugan:

1) Kraftproduksjonen (dammer, tunneler, kraftstasjoner) fra Møsvann til Tinnsjøen
2) Fabrikkområdet og framstillingsmetoder for verdensproduktet kunstgjødsel
3) Byen Rjukan (totalplanlegging, tilblivelse og arkitektur)
4) Transportåren Rjukanbanen til Notodden og forbindelsen til verdensmarkedet

Helheten med Odda er viktig, heter det videre. Det er fortellingen om vannet som renner fra Hardangervidda og vestover til Odda og østover til Rjukan-Notodden, fortellingen om vannet som omgjøres til energi og skaper grunnlag for den moderne industrielle revolusjon i Norge, fortellingen om et land som går fra fattigst til rikest på 100 år, fortellingen om framveksten av velferdssamfunnet Norge, fortellingen om bruken og fordelingen av et lands naturressurser.

Les hele Haugans statusrapport her

Hva har Norge på verdensarvlista så langt? Her er oversikten, sakset fra World Heritage Centre:

* Bryggen
* Urnes Stave Church
* Røros Mining Town
* Rock Art of Alta
* Vegaøyan -- The Vega Archipelago
* Struve Geodetic Arc *
* West Norwegian Fjords – Geirangerfjord and Nærøyfjord

Bildet over er hentet fra 1990, da Norsk Teknisk Museum arrangerte veterantogtur og seilas med dampfergen Ammonia. (Foto: Gary Payton)

Kommentarer

Populære innlegg

UNESCOs sekretariat innstiller på verdensarv for Rjukan og Notodden

Alt om verdensarvsøknaden

Sol og blide fjes på jubileumscruise